Mjesec svjesnosti o endometriozi

U mjesecu u kojem obilježavamo Međunarodni dan žena kao proslavu socijalnih, kulturnih, ekonomskih i političkih uspjeha ljepšeg spola, ujedno obilježavamo i Mjesec svjesnosti o endometriozi, gorućeg problema preko 180 milijuna žena diljem svijeta. 

Endometrioza je bolest koja može imati značajan negativan utjecaj na kvalitetu života zbog simptoma koje sa sobom nosi, ali i činjenice da je jedan od najvećih uzroka neplodnosti u žena. Iako endometrioza pogađa otprilike 1 od 10 žena, prosječno je potrebno do 7,5 godina za postavljanje dijagnoze, što je neprihvatljivo dugo za bolest koja je do te mjere ograničavajuća za žene. Glavni fokus ovog događaja je podići svjesnost o simptomima endometrioze s ciljem ranije dijagnoze i liječenja. 

ŠTO JE ENDOMETRIOZA?

Endometrioza je kronična bolest u kojoj tkivo koje inače oblaže unutarnji sloj maternice (endometrij) raste na nekom drugom mjestu, npr. u jajnicima, jajovodima, mokraćnom mjehuru, crijevima, ligamentima u zdjelici itd., i može zahvatiti žene svih dobnih skupina. Ovo tkivo je osjetljivo na spolne hormone te za vrijeme menstrualnog ciklusa raste, zadebljava i potom se ljušti. Stoga za vrijeme menstruacije žena s endometriozom krvari iz svih otočića endometrija izvan maternice, a nakupljena krv izaziva grčeve i bol. Posljedično tome se često pojave ožiljkaste priraslice u zdjelici koje mogu pridonijeti nastanku kronične boli, a u kasnijoj fazi bolesti i napredovati toliko da ometaju rad organa i dovode do njihove disfunkcije i neplodnosti.

KOJI JE UZROK ENDOMETRIOZE?

Pravi uzrok nastanka endometrioze još uvijek nije poznat i postoji nekoliko različitih teorija. Najšire prihvaćena teorija je ona o retrogradnoj menstruaciji – za vrijeme menstruacije, krv i komadići tkiva sluznice maternice ne odlaze samo kroz rodnicu van iz tijela, nego manji dio odlazi i kroz jajovode u trbušnu šupljinu te se na taj načina stanice endometrija nastanjuju po raznim organima, i s vremenom grade žarišta endometrioze. Druga teorija je da određene stanice izvan maternice imaju sposobnost pretvoriti se u stanice endometrija. Vjeruje se da genetika igra veliku ulogu u nastanku, što znači da žena ima veći rizik razvoja bolesti ako netko u obitelji već ima endometriozu. Dodatni rizični čimbenici su rana prva menstruacija i abnormalnosti maternice. Oralna hormonska kontracepcija i rađanje, odnosno trudnoća, smanjuju pojavnost endometrioze, a bolest se najčešće povlači s menopauzom jer se tada smanjuje količina spolnih hormona u organizmu.

KOJI SU SIMPTOMI ENDOMETRIOZE?

Simptomi endometrioze mogu varirati u jačini od žene do žene, i endometrioza može biti asimptomatska bolest koje se otkrije tek prilikom ginekološkog pregleda ili obrade neplodnosti. Najčešći simptomi su:

 – bolnost u donjem dijelu trbuha ili leđa koja se pogoršava u vrijeme menstruacije

 – menstrualni bolovi koji onemogućavaju uobičajenu aktivnost ili izrazito obilne menstruacije

 – bolovi za vrijeme ili nakon spolnog odnosa

 – bolovi prilikom mokrenja ili stolice za vrijeme menstruacije

 – napuhnutost, mučnina, zatvor, proljev ili krv u mokraći za vrijeme menstruacije

 – poteškoće sa začećem

Simptomi bolesti će ovisiti o mjestu gdje se nalaze endometriotična žarišta i njihovoj veličini, a 95% žena ima bol u zdjelici koja se pogoršava nekoliko dana prije menstruacije, a poboljšava s njezinim završetkom. Treba naglasiti da bol ne mora nužno ovisiti o ciklusu, nego može biti trajno prisutna. S obzirom da se žarišta mogu nalaziti u crijevima ili mokraćnom mjehuru, mogu se javiti i probavne tegobe u vidu nadutosti, učestalih zatvora ili proljeva, krvi u stolici, bolova prilikom pražnjenja crijeva ili pak bolnost prilikom mokrenja i krv u mokraći. Često se javlja i bolnost prilikom spolnog odnosa (dispareunija). S obzirom na jačinu simptoma i značajan utjecaj na normalno funkcioniranje žene, endometrioza ponekad dovodi i do razvoja depresije.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA ENDOMETRIOZE?

Ključno je posumnjati na endometriozu u dovoljno ranoj fazi bolesti kako bi se spriječile veće posljedice. Postavljanje dijagnoze može biti problematično s obzirom da na početku simptomi mogu biti blagi. Sumnju obično postavlja ginekolog na temelju anamnestičkih podataka i tegoba pacijentice. Prilikom ginekološkog pregleda se ponekad mogu uočiti specifični simptomi, kao što su osjetljivost i bolnost zdjelice prilikom pregleda, položaj maternice prema kralježnici, čvorići u vratu maternice ili rodnici, ali često se prilikom pregleda ne nađu nikakvi znakovi. Ginekološkim ultrazvukom se mogu vidjeti veća žarišta i žarišta na jajniku, a dopuna ultrazvuku je obično MR zdjelice. Najtočnija dijagnoza se postiže laparoskopski, odnosno kirurškim uzimanjem uzoraka tkiva sumnjivog na endometriozu i dokazivanjem histološkom analizom. Procedura se radi pomoću instrumenta koji se kroz mali rez, najčešće u području pupka, uvodi u trbušnu šupljinu i pritom se pregledava unutrašnjost i uzimaju komadići tkiva za analizu. Međutim, čekanje dijagnostike ne bi trebalo odgoditi započinjanje empirijske terapije. 

KAKO SE LIJEČI ENDOMETRIOZA?

Liječenje endometrioze je usmjereno na ublažavanje simptoma smanjenjem postojećih žarišta i sprječavanje napredovanja bolesti, te na očuvanje plodnosti. Terapija je individualna i ovisi o dobi žene, proširenosti bolesti, intenzitetu simptoma i želji za rađanjem. Prva linija liječenja su lijekovi protiv bolova. Često se koristi oralna hormonska kontracepcija (odnosno kontracepcijske pilule) jer one smanjuju rast sluznice maternice i smanjuju simptome bolne menstruacije ili produljenog krvarenja. Osim klasičnih pilula mogu se koristiti progestin ili agonisti androgena i GnRH. Svi oni sa sobom nose rizik od nuspojava i onemogućavaju začeće zbog zaustavljanja ovulacije. Posljednja opcija je kirurško liječenje prilikom kojeg se laparoskopski uklanja endometriotičko tkivo i priraslice, a u krajnjem slučaju, u žena koje više ne planiraju rađati, i uklanjanje maternice i jajnika.

I Svjetska zdravstvena organizacija naglašava važnost pravovremenog otkrivanja i liječenja endometrioze te potiče događaje koji podižu svjesnost o bolesti radi edukacije šire populacije i liječnika. Pozivamo Vas da povodom Dana žena i Mjeseca svjesnosti o endometriozi iskoristite popust od 20% kroz cijeli ožujak i u Poliklinici Došen napravite ginekološki pregled s ultrazvukom kojeg obavlja doc. Danijel Bursać, specijalist ginekologije i opstestricije u KB Merkur i subspecijalist humane reprodukcije, čije glavno područje interesa uključuje probleme začeća i ultrazvučne dijagnostike u ginekologiji i opstetriciji. 

Izvori: www.nhs.uk/conditions/endometriosis/, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/endometriosis, endometriosis.org, www.mayoclinic.org

Znaš li svoj broj?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno je objavio dvije velike kampanje u organizaciji Hrvatske lige za hipertenziju.

Bolujem od srčanog popuštanja – što sad?

Srčano popuštanje je stanje koje nastaje kad je Vaše srce preslabo da bi izbacilo dovoljno krvi za potrebe organizma zbog čega se krv i višak tekućine zadržavaju u plućima, odnosno u nogama i trbuhu.

Listopad – mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Listopad je mjesec podizanja svijesti o raku dojke. To je prilika za skretanje pozornosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke jer je vjerojatnost izlječenja veća od 90% kad se otkrije na vrijeme.  Što je rak dojke? Rak dojke je zloćudna bolest koja...

Kako živjeti nakon srčanog udara?

U ranijim blogovima pisali smo o uzrocima bolova u prsima.  Kao najčešći opasni uzrok bolova u prsima navodimo srčani udar ili infarkt miokarda kojeg je bitno na vrijeme prepoznati kako bi se pružila pravovremena medicinska pomoć i spriječile komplikacije ovog...