Listopad – mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Listopad je mjesec podizanja svijesti o raku dojke. To je prilika za skretanje pozornosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke jer je vjerojatnost izlječenja veća od 90% kad se otkrije na vrijeme. 

Što je rak dojke?

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastane kad se normalno tkivo dojke promijeni i počne nekontrolirano rasti. Takve promijenjene stanice onda mogu putem limfe ili krvi otići u druge dijelove tijela i tamo formirati metastaze. 

Rak dojke predstavlja najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. U svijetu, prema podacima studije Globalnog opterećenja bolešću iz 2019., zabilježeno je više od 2 milijuna novih slučajeva i 700.000 smrti od raka dojke. 

Iako broj slučajeva raka dojke raste, smrtnost od istoga u Hrvatskoj pada. To je rezultat provođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja. 

Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke

Od 2006. godine u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke. On obuhvaća sve žene u dobi od 50 do 69 godina koje na kućnu adresu svake dvije godine primaju poziv za mamografski pregled s ciljem ranijeg otkrivanja bolesti, boljeg uspjeha liječenja i smanjenja smrtnosti. 

Koji su rizični čimbenici za nastanak raka dojke?

Uzrok nastanka raka dojke je uglavnom nepoznat. Najznačajniji rizični čimbenici su: 

 • dob (obično zahvaća žene nakon 50. godine života)
 • prva menstruacija prije 12. godine života
 • menopauza nakon 50. godine života
 • nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života
 • rak dojke i/ili jajnika u bližeg srodnika
 • prethodni rak dojke. 

Također, povećani rizik nose i nezdrave životne navike poput prehrane bogate masnoćama i šećerima, debljina, konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju. Dio karcinoma dojke je nasljedan a najčešće i najpoznatije genetske mutacije su BRCA1 i BRCA2.

Koje su simptomi raka dojke?

Postoji više vrsta raka dojke. Neki rastu sporo i rijetko daju metastaze, a neki su agresivni te se šire brzo. Simptomi raka dojke su u ranim stadijima rijetki. 

U svrhu prevencije raka dojke jako je važno provoditi redoviti samopregled dojki. Ukoliko se samopregledom napipa kvržica potrebno se javiti svome liječniku i učiniti daljnju obradu (mamografiju, UZV dojki). Znakovi koji Vas mogu uputiti da što prije zatražite mišljenje liječnika su sljedeći:

 • Kvržica koja je na opip drugačija od ostalog tkiva dojke a prije ju niste primjećivali
 • Oteklina dojke koja ne prolazi
 • Uvlačenje i nabiranje kože dojke
 • Promjena oblika dojke
 • Promjena bradavice (npr. uvlačenje bradavice)
 • Iscjedak iz bradavice (posebice ako je sukrvav)

Kako se radi samopregled dojki?

Samopregled dojki se preporuča već od dvadesetih godina života, jednom mjesečno. 

Samopregled je najbolje raditi 5-10 dana nakon početka menstruacije, a kod žena u menopauzi otprilike istog dana u mjesecu. 

Samopregled se sastoji od dva dijela – gledanje izgleda dojki i opipavanje dojki. 

Gledanje izgleda se radi ispred ogledala. Potrebno je skinuti gornji dio odjeće te stisnuti ruke na bokovima kako biste stisnuli prsne mišiće. Tražite bilo kakvu promjenu oblika ili kože dojki. Potom podignite ruke iznad glave i pogledajte iznova. 

U drugom dijelu kružnim pokretima suprotnom rukom detaljno opipavajte svaku dojku i obavezno prijeđite i područje između dojki i pazuha i sam pazuh. Prilikom pregleda pazuha ruka mora biti opuštena, najbolje oslonjena na podlogu. 

Prilikom opipavanja obratite pozornost na postojanje krvžice ili zadebljanja. Nakon toga lezite na krevet i ponovno podignite ruku dojke koju pregledavate iznad glave, a drugom rukom još jednom kružnim pokretima opipajte osjetite li kakve promjene. 

Što je mamografija?

Mamografija je radiološki pregled dojki koji koristi niske doze rendgenskog zraženja za otkrivanje promjena u dojci. 

Prema provedenim studijama, mamografija može zabilježiti promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda. 

Mamografija se obavlja u razdoblju od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa. Prvi mamografski pregled dojki se preporuča svakoj ženi između 38. i 40. godine života

U slučaju raka dojke u bližeg srodnika, redoviti pregledi se preporučuju i ranije. 

Što je ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk je neštetna radiološka metoda bez korištenja ionizirajućeg zračenja koja za snimanje koristi ultrazvučne valove. 

UZV dojki se preporuča za oslikavanje dojki ženama mlađima od 40 godina te u kombinaciji s mamografijom u žena starijih od 40 godina jer poboljšava dijagnosticiranje dobroćudnih i zloćudnih bolesti dojke i omogućuje pouzdanije rezultate. 

Ultrazvuk dojki traje 15-30 minuta, može biti blago bolan zbog osjetljivosti žljezdanog tkiva dojke, a za njegovo izvođenje je potrebno ukloniti odjeću s pregledavanog dijela tijela.

Ultrazvuk dojki u Poliklinici Došen

U Poliklinici Došen u Zagrebu možete dogovoriti ultrazvuk dojki bez duljeg čekanja. Pregled izvodi dr. Vlatko Duspara, specijalist radiologije s užom specijalizacijom iz ultrazvuka koji je ujedno voditelj Odjela za dijagnostiku bolesti dojke u KBC Zagreb (Rebro). 

Ultrazvuk dojki je dostupan i u Karlovcu gdje ga obavlja dr. Ana Baškot, specijalistica radiologije. 

Pregledajte svoje dojke, naručite se na ultrazvuk u Poliklinici Došen.

Bolujem od srčanog popuštanja – što sad?

Srčano popuštanje je stanje koje nastaje kad je Vaše srce preslabo da bi izbacilo dovoljno krvi za potrebe organizma zbog čega se krv i višak tekućine zadržavaju u plućima, odnosno u nogama i trbuhu.

Kako živjeti nakon srčanog udara?

U ranijim blogovima pisali smo o uzrocima bolova u prsima.  Kao najčešći opasni uzrok bolova u prsima navodimo srčani udar ili infarkt miokarda kojeg je bitno na vrijeme prepoznati kako bi se pružila pravovremena medicinska pomoć i spriječile komplikacije ovog...

Kako izgleda kardiološki pregled?

Što sve uključuje kardiološki pregled i kada ga je preporučeno prvi puta učiniti? Kardiovaskularne bolesti još su uvijek vodeći uzrok smrti u Republici Hrvatskoj.

CIN I – sve što je potrebno znati!

CIN I (cervikalna intraepitelna neoplazija) označava prisustvo abnormalno (displastično) promijenjenih stanica u obrisku (Papa testu) vrata maternice (cerviksa). Razlozi nastanka CIN-a su različiti, a jedan od najčešćih razloga svakako je infekcija HPV-om. Humani...

Naručite se na pregled već danas!

Zagreb

Karlovac

Naručite se na pregled online već danas!

Kako Vam možemo pomoći?