Ultrazvučna dijagnostika

Poliklinika Došen svojim pacijentima pruža bezbolnu i pouzdanu ultrazvučnu dijagnostiku, sigurnu metodu oslikavanja koja ne koristi ionizirajuće zračenje već visokofrekventne ultrazvučne valove za dobivanje žive slike.

Ultrazvuk abdomena

ŠTO JE ULTRAZVUK ABDOMENA?

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna, bezbolna slikovna metoda kojom se prikazuje izgled organa trbuha i zdjelice (jetre, žučnog mjehura, slezene, gušterače, bubrega, mokraćnog mjehura i prostate). Također omogućuje procjenu veličine žučnih vodova i velikih krvnih žila u trbuhu. 

KAKO SE PRIPREMITI ZA PRETRAGU?

Za pripremu važno je napomenuti da ništa ne jedete šest sati prije pretrage. Dan prije pretrage se preporučuje izbjegavati hranu koja napuhava (svježe voće, povrće, gazirana pića, mahunarke). Ukoliko je potreban i pregled stijenke mokraćnog mjehura i prostate, nakon pregleda gornjeg trbuha ćete prema uputi liječnika popiti pola litre tekućine i pričekati pola sata da se tekućina nakupi u mokraćnom mjehuru. Prilikom pregleda je potrebno ukloniti svu odjeću s pregledavanog područja tijela.

 

Ultrazvuk bubrega i mokraćnog mjehura

Ultrazvuk urotrakta je jednostavna metoda kojom se mogu pregledati bubrezi i mokraćni mjehur. Pretraga se radi u slučaju sumnje na anomalije mokraćnog sustava, ciste ili tumore, kod poteškoća pri mokrenju i bubrežnih kamenaca.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Na pretragu je potrebno doći s punim mokraćnim mjehurom. Prilikom pregleda je potrebno ukloniti svu odjeću s pregledavanog područja tijela.

Color doppler bubrega i bubrežnih krvnih žila

ŠTO JE COLOR DOPPLER BUBREGA I BUBREŽNIH KRVNIH ŽILA?

Obojeni (color) doppler bubrega i bubrežnih krvnih žila je ultrazvučni pregled koji omogućuje prikaz arterijskog i venskog sustava bubrega. Koristi se u obradi smetnji funkcije bubrega, uzroka povišenog tlaka, kod tumora bubrega i ostalih stanja kad je nužna procjena arterijskog i venskog raspleta u bubrezima. 

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Na dan pretrage je potrebno biti natašte, a dan prije pretrage se savjetuje izbjegavati hranu koja napuhava (svježe voće, povrće, gazirana pića, mahunarke). Prilikom pregleda je potrebno ukloniti svu odjeću s pregledavanog područja tijela.

Ultrazvuk dojki

ŠTO JE ULTRAZVUK DOJKI?

Ultrazvuk dojki je zbog svoje neškodljivosti obično prva linija u dijagnosticiranju bolesti dojke. S obzirom na ovisnost pretrage o liječniku i potrebu uspoređivanja različitih modaliteta dijagnostike bolesti dojke (mamografije, magnetske rezonance), važno je da ga izvodi radiolog s iskustvom iz navedenog područja. Karcinom dojke ima visoku incidenciju među ženama u našoj populaciji, zbog čega se savjetuju što raniji i redoviti pregledi. 

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Kad dolazite na ultrazvuk dojki, ponesite nalaze i snimke ranijih ultrazvuka, mamografija ili magnetskih rezonanci dojke radi usporedbe. Prilikom pregleda je potrebno ukloniti svu odjeću s pregledavanog područja tijela. Za pretragu nije potrebna specifična priprema.

Ultrazvuk i color doppler testisa i skrotuma

ŠTO JE ULTRAZVUK TESTISA?

Ultrazvuk testisa i skrotuma je neinvazivna i bezbolna metoda koja služi za prikaz testisa i okolnih struktura. Važno je naglasiti da ultrazvučni pregled ne koristi ionizirajuće zračenje i samim time nije štetan za pacijenta. Služi za procjenu poremećaja testisa i epididimisa (cjevasta struktura koja se nalazi odmah uz testis i sakuplja spermu koju stvara testis) te skrotuma (mošnje). Obično se izvodi radi procjene tvorbe koju pacijent napipa, dijagnoze uzroka boli ili oticanja u skrotumu (npr. torzija ili upala testisa), lociranja nespuštenog testisa i procjene uzroka neplodnosti (npr. varikokele). 

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Prilikom pregleda je potrebno ukloniti svu odjeću s pregledavanog područja tijela. Specifična priprema nije potrebna.

Ultrazvuk štitnjače i vrata

Ultrazvuk štitnjače je bezbolna pretraga koja se radi u slučaju sumnje na postojane bolesti štitnjače.

KOME SE PREPORUČA ULTRAZVUK ŠTITNJAČE?

Najčešći simptomi zbog kojih se posumnja na bolest štitnjače (a koji su rezultat njenog pojačanog ili smanjenog rada) su umor, gubitak koncentracije, neobjašnjivo dobivanje ili gubitak na tjelesnoj težini, nesanica, lupanje srca, preznojavanje i opadanje kose. Prilikom pregleda štitnjače se rade mjerenja njene veličine, može se prikazati prisutnost čvorića ili drugih promjena, a osim toga se pregledavaju i limfni čvorovi vrata.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Pretraga se izvodi u ležećem položaju na leđima, a prilikom pregleda je potrebno skinuti nakit s vrata. Specifična priprema nije potrebna.

Color doppler arterija nogu

ŠTO JE OBOJENI DOPPLER (CD) ARTERIJA NOGU?

Obojeni (color) doppler arterija nogu ultrazvučna je metoda koja se koristi u dijagnostici periferne arterijske bolesti.

ŠTO JE PERIFERNA ARTERIJSKA BOLEST?

Riječ je o bolesti visoke učestalosti koja nastaje kao posljedica odlaganja masnoća i kalcija u stijenku arterija (u obliku tzv. “plaka”), a obično se manifestira bolovima u mišićima nogu koji se javljaju u hodu (klaudikacije) ili ranom na nozi koja ne cijeli. Vodeći rizični čimbenici za razvoj periferne arterijske bolesti su pušenje, šećerna bolest, arterijska hipertenzija i povišene masnoće u krvi. Najteža komplikacija periferne arterijske bolesti je amputacija dijela ili cijele noge. Obojenim dopplerom arterija nogu se prikazuje izgled stijenke i protok kroz arterije te se može vidjeti postojanje plakova i suženja kao i procijeniti stupanj suženja (stenoze). Ovo je važna pretraga u postavljanju dijagnoze i kasnijem praćenju bolesnika.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Prilikom pregleda je potrebno ukloniti odjeću i obuću s pregledavanog područja tijela. Specifična priprema nije potrebna.

Color doppler arterija ruku

ŠTO JE OBOJENI DOPPLER (CD) ARTERIJA RUKU?

Obojeni (color) doppler arterija ruku je ultrazvučni pregled kojim se procjenjuje protok krvi kroz arterije ruku i građa krvnih žila. Pretraga se izvodi u slučaju bolova mišićima ruku prilikom rada ili kod vidljivih promjena boje ili temperature ruku.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Prilikom pregleda je potrebno ukloniti odjeću i nakit s pregledavanog područja tijela. Specifična priprema nije potrebna.

Color doppler karotida i VB (vertebrobazilarnog) sliva

ŠTO JE OBOJENI DOPPLER (CD) KAROTIDA I VB SLIVA?

Obojeni (color) doppler karotida i VB sliva je ultrazvučni pregled koji se prikazuje stijenka i protok krvi kroz unutarnje i vanjske karotidne arterije, te vertebralne arterije. Riječ je o krvnim žilama koje se nalaze u vratu a zadužene su za dotok krvi u mozak. Ova pretraga se radi u bolesnika s visokim rizikom za cerebrovaskularnu bolesti, onih koji su preboljeli TIA-u (tranzitornu ishemičnu ataku) ili moždani udar, kod sumnje na “sublavican steal” sindrom, te u bolesnika s vrtoglavicom i nejasnim glavoboljama.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Pretraga se izvodi u ležećem položaju na leđima, a prilikom pregleda je potrebno skinuti nakit s vrata. Specifična priprema nije potrebna.

Color doppler vena nogu

ŠTO JE OBOJENI DOPPLER (CD) VENA NOGU?

Obojeni (color) doppler vena nogu je ultrazvučni pregled kojim se slikovno prikazuju vene nogu kodu sumnje na duboku vensku trombozu, te za procjenu težine venske insuficijencije (povrata – refluksa krvi) kao uzroka varikoziteta vena. Uključuje pregled dubokih i površinskih vena. Pretragom se mogu vidjeti i promjene na venama nakon preboljele duboke venske tromboze i upalne promjene površinskih vena (tromboflebitis).

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Pretraga se izvodi u ležećem položaju, a prilikom pregleda je potrebno ukloniti odjeću i obuću s pregledavanog područja tijela. Specifična priprema nije potrebna.

Color doppler vena ruku

ŠTO JE OBOJENI DOPPLER (CD) VENA RUKU?

Obojeni (color) doppler vena ruku je ultrazvučni pregled kojim se slikovno prikazuju vene ruku da bi se utvrdilo postojanje začepljenja vene (tromboze) ili upalnih promjena vena (tromboflebitis).

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Pretraga se izvodi u ležećem položaju, a prilikom pregleda je potrebno ukloniti odjeću s pregledavanog područja tijela. Specifična priprema nije potrebna.

Naručite se na pregled već danas!

Zagreb

Karlovac

Naručite se na pregled online već danas!

Kako Vam možemo pomoći?


Upoznajte liječnike

Kako bismo pacijentima pružili vrhunsku kvalitetu usluga,
naš se tim liječnika kontinuirano educira o najnovijim tehnologijama i medicinskim postupcima.

Iskustva naših pacijenata

Slide

Odlicna Poliklinika, za svaku preporuku! Termin sam dobio brzo, dr. Došen je bio vrlo simpatičan i stručan. Umirio me svojim znanjem ali i osobnim pristupom mom problemu. Za svaku preporuku ako trebate stručnog i pristupačnog kardiologa

Josip Tošić

Slide

Vrhunska usluga, stručni, profesionalni i individualni pristup.

Ivana Vrcek

Slide

Posjetila sam Polikliniku Došen na preporuku šogorice zbog lupanja srca i nelagode koja me muci dulje vremena a do sad nisam dobila konkretan odgovor koji bi mi objasnio tegobe. Dr. Dosen je prvi koji je sa mnom obavio detaljan razgovor i pregled i strpljivo mi objasnio o cemu se radi i na koji nacin da to rijesimo. Odmah sam zapisala i oca za sistematski pregled za iduci tjedan. Za svaku preporuku!

Nadja Popović

previous arrow
next arrow