Neurologija

Uz nadzor naših vodećih stručnjaka pacijentima nudimo najmodernije dijagnostičke metode u području neurologije. Poliklinika Došen pruža kompletnu neurološku obradu na jednom mjestu. 

Pregled neurologa

Neurološki pregled uključuje anamnezu (anamneza sadašnje bolesti, dosadašnje bolesti, obiteljska anamneza) i neurološki status. Uobičajeni pregled za utvrđivanje neurološkog statusa sastoji se od utvrđivanja mentalnog statusa (razgovorom), motoričkih funkcija i ravnoteže, pregleda refleksa upotrebom refleksnog čekića, provođenja senzornog testa. Također se procjenjuju moždani živci i izvodi koordinacijski test hoda po ravnoj liniji na podu. Na taj način se može utvrditi postojanje znakova oštećenja vidnog sustava, slušnog sustava, motorike i osjeta, ravnoteže, koordinacije ili refleksa i procijeniti potreba za dodatnim pretragama. Za pregled neurologa nije potrebna specifična priprema.

EEG - Elektroencefalografija

ŠTO JE EEG?

EEG (elektroencefalografija) pretraga je koja bilježi električne signale mozga pomoću malih elektroda koji su pričvršćeni na vaše tjeme. Vaše moždane stanice međusobno komuniciraju pomoću električnih impulsa koji se detektiraju ovom metodom. Ta moždana aktivnost će se prikazati na EEG snimci i predstavlja trenutnu snimku električne aktivnosti u vašem mozgu. EEG se koristi za dijagnosticiranje, praćenje i liječenje različitih neuroloških bolesti (epilepsije, trauma mozga, encefalopatije, encefalitisa, moždanog udara, demencije, poremećaja spavanja…). 

KAKO IZGLEDA PRETRAGA I KOLIKO TRAJE?

Pretraga je bezbolna i sigurna, a izvodi se postavljanjem unaprijed posloženih malih elektroda na glavu. Trajanje pretrage je između 30 i 60 minuta.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

8 sati prije testa ne konzumirati kofein. Noć prije testa operite kosu i nemojte koristiti regenerator koji se ne ispire. Ako nosite ekstenzije koje koriste ljepilo, prije testa ih je potrebno ukloniti.

EMNG - Elektromioneurografija

ŠTO JE EMNG?

EMNG (elektromioneurografija) postupak je kojim procjenjujemo aktivnost mišića ruku i nogu i živaca koji ih kontroliraju. EMNG je neophodna pretraga u određivanju uzroka tegoba u vidu trnaca u nogama ili rukama, bolova tipa sijevanja ili žarenja, utrnulosti i slično. Pregled može odrediti točnu lokaciju ozljede i tako pomoći u njezinu liječenju. 

OD ČEGA SE SASTOJI EMNG PREGLED?

EMNG pretraga se sastoji od dva dijela: elektroneurografije i  elektromiografije. Elektroneurografija analizira funkciju živaca i obavlja se površinskim elektrodama, što znači da nema uboda. Elektromiografija daje uvid u stanje mišića i pokazuje je li slabost i gubitak mišićne mase posljedica bolesti živaca ili samog mišića. Pretraga se radi pomoću igle elektrode koja je vrlo tanka i oštra, ali ne izaziva neugodne bolne senzacije. 

KAKO SE PRIPREMITI ZA EMNG PREGLED?

Da bi pretraga bila uspješna i za bolesnika ugodna, potrebna je dobra suradnja bolesnika i neurologa. Vaš liječnik će vam objasniti postupak i ponuditi vam priliku da postavite sva pitanja koja biste mogli imati o postupku. Potrebno je ukloniti odjeću s ekstremiteta (udova) koji se ispituju. Savjetujemo da odjenete odjeću koja omogućuje pristup području koje se testira i koja se lako skida. Dan prije pregleda nemojte koristiti losione ili ulja na koži.

Apneja u snu – Metoda Poligrafije

ŠTO JE POLIGRAFIJA?

Poligrafija je neinvazivna metoda ispitivanja sna koja se koristi za dijagnostiku opstruktivne apneje u snu.

KAKO IZGLEDA POREMEĆAJ SPAVANJA – OSA?

Opstruktivna apneja u snu (OSA) je poremećaj spavanja karakteriziran ponavljanim prekidima disanja tijekom spavanja uslijed prekida toka zraka u području gornjih dišnih puteva. Uobičajeni simptomi su dnevna pospanost, jutarnje glavobolje te hrkanje i hvatanje zraka u snu. 

KAKO PREPOZNATI POREMEĆAJ SPAVANJA – OSA?

Događa li Vam se da po danu utonete u san vrlo brzo, čak i u sjedećem položaju? Osjećate li se kronično neispavano? Budite li se s glavoboljom? Upozorava li Vas partner da jako hrčete ili Vam zabrinuto govori da Vas je po noći probudio jer je imao dojam da ste nakratko prestali disati i potom hvatali zrak? Mjerite li ujutro povišen krvni tlak koji se po danu normalizira? Uobičajeni simptomi poremećaja spavanja su dnevna pospanost, neispavanost, jutarnje glavobolje te hrkanje i hvatanje zraka u snu. Često simptome prvo primijeti partner, a važno ih je prepoznati na vrijeme jer neprepoznati poremećaji spavanja, osim neispavanosti, nose i rizik od razvoja drugih bolesti, poput povišenog krvnog tlaka.

DIJAGNOSTIKA POREMEĆAJA SPAVANJA

Ispitivanje je bezbolno, a izvodi se pomoću prijenosnog uređaja u Vašem domu. Uređaj uključuje remen za prsa, nosnu kanilu i sondu u obliku štipaljke za prst i mjeri otkucaje srca, razinu kisika u krvi, protok zraka i način disanja. Uređaj se vraća sljedeće jutro radi očitanja. Ukoliko se poligrafijom ne detektira opstruktivna apneja u snu, a postoji sumnja na druge oblike apneje, uputit ćemo Vas na daljnje testiranje (polisomnografiju). Ukoliko se dijagnosticira opstruktivna apneja u snu odmah će Vam biti propisana terapija.

Opširnije…

Naručite se na pregled već danas!

Zagreb

01 6220 416

Naručite se na pregled online već danas!

Kako Vam možemo pomoći?


Upoznajte liječnike

Kako bismo pacijentima pružili vrhunsku kvalitetu usluga,
naš se tim liječnika kontinuirano educira o najnovijim tehnologijama i medicinskim postupcima.

Iskustva naših pacijenata

Slide

Odlicna Poliklinika, za svaku preporuku! Termin sam dobio brzo, dr. Došen je bio vrlo simpatičan i stručan. Umirio me svojim znanjem ali i osobnim pristupom mom problemu. Za svaku preporuku ako trebate stručnog i pristupačnog kardiologa

Josip Tošić

Slide

Vrhunska usluga, stručni, profesionalni i individualni pristup.

Ivana Vrcek

Slide

Posjetila sam Polikliniku Došen na preporuku šogorice zbog lupanja srca i nelagode koja me muci dulje vremena a do sad nisam dobila konkretan odgovor koji bi mi objasnio tegobe. Dr. Dosen je prvi koji je sa mnom obavio detaljan razgovor i pregled i strpljivo mi objasnio o cemu se radi i na koji nacin da to rijesimo. Odmah sam zapisala i oca za sistematski pregled za iduci tjedan. Za svaku preporuku!

Nadja Popović

previous arrow
next arrow