Ginekologija

Poliklinika Došen uz individualan i profesionalan pristup svojim klijenticama nudi cjelovitu skrb ginekološkog i reproduktivnog zdravlja.

Ginekološki pregled

ŠTO UKLJUČUJE GINEKOLOŠKI PREGLED? 

Pregled specijaliste ginekologa uključuje anamnezu i fizikalni pregled. Anamneza je razgovor s pacijenticom o dosadašnjem općem i ginekološkom zdravlju (podatci o prvoj menstruaciji, menstrualnim ciklusima, korištenju kontracepcije, dosadašnjim ginekološkim smetnjama ili bolestima), kao i o bolestima u obitelji.

KAKO IZGLEDA PREGLED? 

Ginekološki pregled se izvodi na ugodnom ginekološkom stolcu te je uz adekvatnu pripremu bezbolan i traje kratko. Prvo se radi inspekcija vanjskog spolovila, potom pregled u spekulima, uzimanje uzorka za Papa test, a na kraju slijedi bimanualni palpacijski pregled radi uvida o položaju, pomičnosti i osjetljivosti maternice i jajnika. Rezultati Papa testa se čekaju oko 10-14 dana.

Opširnije…

Papa test

ZAŠTO JE BITNO RADITI PAPA TEST?

Kontinuirano svjedočimo porastu učestalosti zloćudnih lezija vrata maternice, rodnice i vagine u sve mlađoj populaciji žena. S obzirom na značajan javnozdravstveni problem, s vremenom se osvijestila pažnja populacije o važnosti redovitih ginekoloških pregleda i citološke obrade. Citologija vrata maternice (cerviksa) postala je standardni probirni test (eng. screening) za rak vrata maternice i premaligne lezije (CIS-CIN) uvođenjem Papanicolaou-ovog (Papa testa) razmaza još 1941. godine. 

ŠTO JE PAPA TEST?

Papa test, Papa razmaz, test po Papanicolauu illi VCE (vagina-cerviks-endometrij) obrisak je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice, a u prvom redu služi za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode. 

KOLIKO ČESTO RADITI PAPA TEST?

Žene u dobi od 21-30 godina trebale bi učiniti Papa test svake 3 godine, a žene u dobi od 30 -65 godina trebale bi učiniti Papa test i HPV test svakih 5 godina (poželjno), ili samo Papa test svake 3 godine. S probirom se prestaje nakon 65 godina ukoliko nemate anamnezu umjerenih ili ozbiljnih abnormalnih stanica vrata maternice ili raka vrata maternice, i imali ste ili tri negativna rezultata Papa testa zaredom ili dva negativna rezultata Papa testa i HPV-a zaredom u posljednjih 10 godina, a najnoviji test proveden je u zadnjih 5 godina.

KADA SU GOTOVI REZULTATI PAPA-TESTA?

Rezultati Papa testa se čekaju oko 10-14 dana.

Trudnički pregled

KADA OTIĆI NA PRVI TRUDNIČKI PREGLED?

Trudnički pregledi su ključni za adekvatan nadzor trudnoće. Prvi pregled se preporučuje napraviti u 6. tjednu. Tad se uzima detaljna anamneza, izračunava se trenutno trajanje trudnoće i očekivani termin poroda, obavlja se ginekološki pregled uz Papa-test i ultrazvuk te se, po procjeni ginekologa, uzimaju cervikalni brisevi. Daljnji pregledi se preporučuju jednom mjesečno, uz 3-4 ultrazvučna pregleda ukupno. 

ŠTO UKLJUČUJE I KAKO SE PRIPREMITI ZA PRVI PREGLED?

Trudnički pregled uključuje mjerenje tjelesne mase, krvnog tlaka te određivanje proteina, glukoze i bakterija u mokraći. Potom se radi palpacija maternice vanjskim pregledom, određivanje visine fundusa (svoda) te slušanje kucanja čedinjeg srca (KČS) dopplerskim aparatom ili opstetričkom slušalicom, kao i bimanualni pregled, eventualno i pregled u spekulima. Prije pregleda je potrebno isprazniti mjehur.

Ginekološki ultrazvuk

ŠTO JE GINEKOLOŠKI ULTRAZVUK?

Ginekološki ultrazvuk bi trebao biti dopuna svakom ginekološkom pregledu a koristi se za prikaz maternice, jajnika i jajovoda. To je bezbolna i sigurna pretraga koja se može raditi transabdominalno (prislanjanjem ultrazvučne sonde na trbuh, kod osoba koje nisu spolno aktivne) ili transvaginalno (korištenjem sonde koja se uvodi u rodnicu, kod osoba koje su spolno aktivne). 

KOJA JE SVRHA PREGLEDA?

Služi za dijagnostiku mioma, cista, tumora, bolesti endometrija, izgleda jajnika, mjerenje folikula za procjenu neplodnosti i za praćenje trudnoće.

KADA SE IZVODI I KAKO IZGLEDA PREGLED?

Obično se radi u prvoj fazi menstrualnog ciklusa, a u trudnoći između 10. i 14. tjedna, između 18. i 22. tjedna, te između 30. i 34. tjedna. Trudnički ultrazvuk se do 14. tjedna radi transvaginalnom, a nakon toga transabdominalnom sondom. Za transvaginalni ultrazvuk je potrebno isprazniti mjehur prije pregleda, a za transabdominalni doći s punim mjehurom (ne mokriti sat do dva prije pregleda) radi boljeg prikaza.

Cervikalni brisevi (klamidija, mikoplazma, ureaplazma, HPV)

Cervikalni brisevi koriste se za dokazivanje infekcija ženskog spolnog sustava. Rade se u slučaju subjektivnih smetnji (npr. svrbeža, pečenja, iscjetka  promijenjenog mirisa ili izgleda) koje se ne povlače nakon lokalne terapije, kod atipije prisutne na Papa testu te prije planiranja trudnoće. 

Najčešće se rade brisevi na klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, pri čemu se dobije i antibiogram, a često se radi i bris na HPV (humani papilloma virus). Osim navedenih se rade i aerobni i anaerobni brisevi koji mogu otkriti infekciju gonorejom, bakterijsku vaginozu, trihomonijazu ili gljivičnu infekciju. Za uzimanje cervikalnog brisa nije potrebna posebna priprema, a sama pretraga traje kratko i u pravilu je bezbolna. Rezultati briseva se čekaju 3-10 dana.

Intrauterina kontracepcija - SPIRALA

ŠTO JE INTRAUTERINA KONTRACEPCIJA?

Intrauterina kontracepcija (engl. IUD – intrauterine device) ili “spirala” mali je uložak T oblika koji se postavlja u maternicu u svrhu sprječavanja trudnoće, a predstavlja jednu od najučinkovitijih metoda kontracepcije (učinkovitost je veća od 99%). Osim toga se koristi za liječenje prekomjernog menstrualnog krvarenja. IUD je dugotrajna i reverzibilna metoda kontracepcije, odnosno može se ukloniti bilo kada, bez učinka na plodnost. 

Postoje bakrene spirale koje otpuštaju malu (neštetnu) količinu bakra i hormonske spirale koje otpuštaju hormon levonorgestrel lokalno u maternicu. Mala količina hormona se apsorbira u krvotok, a koncentracije hormona su značajno niže nego u slučaju korištenja oralne kontracepcije (“pilule”). 

KAKO IZGLEDA PRIPREMA PRIJE UMETANJA SPIRALE?

Prije umetanja se obavlja informiranje o učinkovitosti i nuspojavama, a  potom je potrebno učiniti ginekološki pregled, ultrazvuk, Papa test i isključiti prisutnost infekcije i spolno prenosivih bolesti brisevima. Postavljanje radi specijalist ginekolog, a obično se postavlja za vrijeme menstrualnog ciklusa ili unutar 7 dana od početka mjesečnice, i može se mijenjati novom spiralom u bilo kojoj fazi ciklusa. 

PROCES UMETANJA SPIRALE I PRVA KONTORLA

Postavljanje se vrši nakon utvrđivanja veličine i položaja maternice. Učini se dezinfekcija rodnice i cerviksa antiseptičkom otopinom. Nakon toga slijedi umetanje tanke plastične cijevi sa spiralom u maternicu, uklanjanje plastične cijevi i ostavljanje spirale u maternici. Potom se reže končić na odgovarajuću duljinu i provjera položaja. Prva kontrola se vrši nakon 4-12 tjedana, a potom jednom godišnje (ili češće ako postoji neka druga indikacija).

KADA SE MIJENJA SPIRALA?

Spirala predstavlja dugotrajnu zaštitu, a mijenja se svakih 5 godina (u slučaju bakrene), odnosno 6 godina (u slučaju hormonske spirale). Nakon prestanka korištenja spirale mogućnost trudnoće se uspostavlja nakon uklanjanja.

NIPT TEST - Neinvazivno prenatalno testiranje (Panorama®, Harmony®)

ŠTO JE NIPT?

Neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT) je metoda kojom se može utvrditi rizik rođenja fetusa s određenim genetskim poremećajima. Ispitivanje je neinvazivno i vrši se uzimanjem krvi od trudnice te nije štetno za fetus. Analiziraju se mali komadića DNA djeteta koji cirkuliraju u krvi trudnice. Test se može provoditi već od 9. tjedna trudnoće, a obično se koristi za traženje kromosomskih poremećaja s viškom kromosoma, prvenstveno Down sindroma (trisomija 21), trisomije 18, trisomije 13 te dodatne ili nedostajuće kopije X ili Y kromosoma. Osim ovih, može uključivati i dodatne kromosomske poremećaje uzrokovane nedostatkom ili viškom dijela kromosoma.

PRENATALNI TESTOVI U POLIKLINICI DOŠEN

Postoji više vrsta prenatalnih testova, a u Poliklinici Došen su dostupni testovi Panorama® i Harmony®.

Panorama® koristi specifičnu i patentiranu SNP tehnologiju te je jedini NIPT test koji razlikuje DNK majke od izvanstanične DNK djeteta što smanjuje stopu lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata. Testiranje moguće već od 9. tjedna trudnoće, kod jednoplodnih i blizanačkih trudnoća, trudnoća s donorskom jajnom stanicom i surogat trudnoća. Panorama®  je jedini NIPT koji u blizanačkim trudnoćama može procijeniti zigotnost, individualni fetalni spol i pojedinačnu fetalnu frakciju kod dizigotnih trudnoća.

Harmony® test je neinvazivni prenatalni test probira za trisomiju 21 (Downov sindrom) i trisomije kromosoma 18 (Edwardsov sindrom) i 13 (Patau sindrom). Opcionalno se može analizirati spol djeteta, mikrodelecija 22q.11.2 (DiGeorge sindrom) te abnormalnosti spolnih kromosoma. Testiranje se vrši od 10. tjedna trudnoće, a pogodan je i za blizanačke i trudnoće medicinski potpomognute oplodnje.

VAŽNE NAPOMENE OKO NIPTA

Treba napomenuti da je NIPT probirni test i ne može zamijeniti trudnički i ultrazvučni pregled, a u slučaju pozitivnog testa uvijek je potrebno napraviti potvrdni invazivni test (biopsiju korionskih resica ili ranu amniocentezu). Također, ne smije se raditi prerano jer u krvi majke mora postojati dovoljno fetalne DNA (tzv. fetalna frakcija). Ukoliko je fetalna frakcija testa niska može doći do lažno negativnog rezultata. NIPT testiranje je sigurno, donosi puno informacija, a ne nosi nikakvu štetu majci ni plodu, stoga se može preporučiti svim trudnicama koje žele veću sigurnost u svojoj trudnoći. Svakako se preporučuje trudnicama s abnormalnim ultrazvučnim nalazom, u onih kod kojih nalaz kombiniranog testa pokazuje visok ili umjereno visok rizik i trudnica s anamnezom kromosomskih anomalija.

Naručite se na pregled već danas!

Zagreb

01 6220 416

Naručite se na pregled online već danas!

Kako Vam možemo pomoći?


Upoznajte liječnike

Kako bismo pacijentima pružili vrhunsku kvalitetu usluga,
naš se tim liječnika kontinuirano educira o najnovijim tehnologijama i medicinskim postupcima.

Iskustva naših pacijenata

Slide

Odlicna Poliklinika, za svaku preporuku! Termin sam dobio brzo, dr. Došen je bio vrlo simpatičan i stručan. Umirio me svojim znanjem ali i osobnim pristupom mom problemu. Za svaku preporuku ako trebate stručnog i pristupačnog kardiologa

Josip Tošić

Slide

Vrhunska usluga, stručni, profesionalni i individualni pristup.

Ivana Vrcek

Slide

Posjetila sam Polikliniku Došen na preporuku šogorice zbog lupanja srca i nelagode koja me muci dulje vremena a do sad nisam dobila konkretan odgovor koji bi mi objasnio tegobe. Dr. Dosen je prvi koji je sa mnom obavio detaljan razgovor i pregled i strpljivo mi objasnio o cemu se radi i na koji nacin da to rijesimo. Odmah sam zapisala i oca za sistematski pregled za iduci tjedan. Za svaku preporuku!

Nadja Popović

previous arrow
next arrow