Najbolje vrijeme za pregled madeža je – DANAS!

Svaka osoba se bar jednom u životu susrela s pitanjem zdravlja kože. S obzirom na to da je koža najveći organ našeg tijela i prva linija obrane od vanjskih utjecaja, važno je pažljivo pratiti njezino stanje i voditi pravilnu brigu o njoj. Jedan od ključnih elemenata brige za zdravlje kože uključuje i pregledavanje madeža.

Pregled madeža može biti od vitalne važnosti za rano otkrivanje potencijalno ozbiljnih problema kao što su melanom ili drugi oblici raka kože.

Što su madeži i zašto su važni?

Madeži su pigmentirane lezije koje nastaju kao rezultat nakupljanja melanina, pigmenta koji daje boju koži. Većina madeža je bezopasna, ali promjene u boji, veličini ili obliku mogu ukazivati na ozbiljnije probleme. Melanom, najozbiljniji oblik raka kože, može se razviti iz postojećih madeža ili se pojaviti kao novi, neobičan madež.

Redoviti dermatološki pregledi

Dermatolozi preporučuju redovite preglede madeža kako bi se rano otkrili potencijalni problemi. Kod kuće sami možemo pratiti promjene na svojim madežima, ali stručno oko dermatologa može primijetiti suptilne promjene koje bi nam mogle promaknuti.

Kako izgleda dermatološki pregled madeža?

1. Anamneza: Prvi korak u pregledu je razgovor o Vašoj povijesti bolesti i izloženosti suncu. Ovo pomaže dermatologu da razumije Vaše rizike i postavi relevantna pitanja.

2. Vizualni pregled: Dermatolog će pažljivo pregledati sve madeže na Vašem tijelu. Pomoću dermatoskopa, instrumenta koji djeluje kao povećalo uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo, pregledat će promjene u boji, obliku i veličini.

3. Fotografska dokumentacija: Moderne klinike koriste fotografije kako bi dokumentirale stanje vaših madeža. Ovo omogućava praćenje promjena tijekom vremena.

4. Edukacija i savjeti: Nakon pregleda, dermatolog će vam pružiti savjete o zaštiti kože od sunca i svakodnevnoj njezi. Također će vas informirati o simptomima koje trebate pratiti.

Kada treba zakazati pregled?

Preporučuje se da se prvi pregled madeža obavi u adolescenciji, a kasnije se pregledi mogu ponavljati svake 1-3 godine ili češće ako imate veći rizik ili primijetite promjene. Također, ako primijetite bilo kakve promjene na madežima, odmah se obratite dermatologu.

Poliklinika Došen: Vaša sigurna luka za dermatološke preglede

Poliklinika Došen nudi dermatološke usluge visoke kvalitete. Sa iskusnim dermatologom i suvremenim tehnologijama, poliklinika Došen je Vaša pouzdana destinacija. Redoviti dermatološki pregledi madeža ključni su za rano otkrivanje problema i očuvanje zdravlja kože.

Ne zaboravite, rana detekcija može značiti razliku između lakšeg liječenja i ozbiljne zdravstvene situacije. Obratite nam se i preuzmite odgovornost za zdravlje svoje kože već danas.

Svjetski dan srca

Svake godine se 29. rujna, s ciljem bolje prevencije kardiovaskularnih bolesti, obilježava Svjetski dan srca. Kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila, su najčešći uzrok smrti na svijetu i u Republici Hrvatskoj. U usporedbi s ostalim zemljama...

Kako izgleda kardiološki pregled?

Što sve uključuje kardiološki pregled i kada ga je preporučeno prvi puta učiniti? Kardiovaskularne bolesti još su uvijek vodeći uzrok smrti u Republici Hrvatskoj.

CIN I – sve što je potrebno znati!

CIN I (cervikalna intraepitelna neoplazija) označava prisustvo abnormalno (displastično) promijenjenih stanica u obrisku (Papa testu) vrata maternice (cerviksa). Razlozi nastanka CIN-a su različiti, a jedan od najčešćih razloga svakako je infekcija HPV-om. Humani...

Posebna ponuda u svibnju – Majčin dan

U Zagrebu je 04.03.2023. otvorena podružnica Poliklinike Došen. Novootvorena podružnica nalazi se u Darwinovoj ulici u Zagrebu i u njoj će klijenti moći obaviti mnoge specijalističke i dijagnostičke preglede.

Prirođene bolesti srca u odraslih

ŠTO SU PRIROĐENE BOLESTI (GREŠKE) SRCA? Prirođene bolesti srca (PBS) obuhvaćaju poremećaje u građi i funkciji srca i velikih krvnih žila koji nastaju tijekom fetalnog razvoja. Učestalost PBS je oko 1 na 100 živorođene djece. Nije poznat točan uzrok nastajanja...

Mjesec svjesnosti o endometriozi

U mjesecu u kojem obilježavamo Međunarodni dan žena kao proslavu socijalnih, kulturnih, ekonomskih i političkih uspjeha ljepšeg spola, ujedno obilježavamo i Mjesec svjesnosti o endometriozi, gorućeg problema preko 180 milijuna žena diljem svijeta.  Endometrioza je...

Što je arterijska hipertenzija?

Arterijska hipertenzija je trajno povišenje sistoličke (≥140 mmHg), dijastoličke (≥90 mmHg) ili obiju vrijednosti krvnog tlaka u mirovanju.

Bol u prsima

Angina pektoris je simptom koji ukazuje na nedostatnu opskrbljenost srčanog mišića krvlju, što rezultira tipičnim bolovima u prsima…