Najbolje vrijeme za pregled madeža je – DANAS!

Svaka osoba se bar jednom u životu susrela s pitanjem zdravlja kože. S obzirom na to da je koža najveći organ našeg tijela i prva linija obrane od vanjskih utjecaja, važno je pažljivo pratiti njezino stanje i voditi pravilnu brigu o njoj. Jedan od ključnih elemenata brige za zdravlje kože uključuje i pregledavanje madeža.

Pregled madeža može biti od vitalne važnosti za rano otkrivanje potencijalno ozbiljnih problema kao što su melanom ili drugi oblici raka kože.

Što su madeži i zašto su važni?

Madeži su pigmentirane lezije koje nastaju kao rezultat nakupljanja melanina, pigmenta koji daje boju koži. Većina madeža je bezopasna, ali promjene u boji, veličini ili obliku mogu ukazivati na ozbiljnije probleme. Melanom, najozbiljniji oblik raka kože, može se razviti iz postojećih madeža ili se pojaviti kao novi, neobičan madež.

Redoviti dermatološki pregledi

Dermatolozi preporučuju redovite preglede madeža kako bi se rano otkrili potencijalni problemi. Kod kuće sami možemo pratiti promjene na svojim madežima, ali stručno oko dermatologa može primijetiti suptilne promjene koje bi nam mogle promaknuti.

Kako izgleda dermatološki pregled madeža?

1. Anamneza: Prvi korak u pregledu je razgovor o Vašoj povijesti bolesti i izloženosti suncu. Ovo pomaže dermatologu da razumije Vaše rizike i postavi relevantna pitanja.

2. Vizualni pregled: Dermatolog će pažljivo pregledati sve madeže na Vašem tijelu. Pomoću dermatoskopa, instrumenta koji djeluje kao povećalo uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo, pregledat će promjene u boji, obliku i veličini.

3. Fotografska dokumentacija: Moderne klinike koriste fotografije kako bi dokumentirale stanje vaših madeža. Ovo omogućava praćenje promjena tijekom vremena.

4. Edukacija i savjeti: Nakon pregleda, dermatolog će vam pružiti savjete o zaštiti kože od sunca i svakodnevnoj njezi. Također će vas informirati o simptomima koje trebate pratiti.

Kada treba zakazati pregled?

Preporučuje se da se prvi pregled madeža obavi u adolescenciji, a kasnije se pregledi mogu ponavljati svake 1-3 godine ili češće ako imate veći rizik ili primijetite promjene. Također, ako primijetite bilo kakve promjene na madežima, odmah se obratite dermatologu.

Poliklinika Došen: Vaša sigurna luka za dermatološke preglede

Poliklinika Došen nudi dermatološke usluge visoke kvalitete. Sa iskusnim dermatologom i suvremenim tehnologijama, poliklinika Došen je Vaša pouzdana destinacija. Redoviti dermatološki pregledi madeža ključni su za rano otkrivanje problema i očuvanje zdravlja kože.

Ne zaboravite, rana detekcija može značiti razliku između lakšeg liječenja i ozbiljne zdravstvene situacije. Obratite nam se i preuzmite odgovornost za zdravlje svoje kože već danas.

Znaš li svoj broj?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno je objavio dvije velike kampanje u organizaciji Hrvatske lige za hipertenziju.

Bolujem od srčanog popuštanja – što sad?

Srčano popuštanje je stanje koje nastaje kad je Vaše srce preslabo da bi izbacilo dovoljno krvi za potrebe organizma zbog čega se krv i višak tekućine zadržavaju u plućima, odnosno u nogama i trbuhu.

Listopad – mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Listopad je mjesec podizanja svijesti o raku dojke. To je prilika za skretanje pozornosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke jer je vjerojatnost izlječenja veća od 90% kad se otkrije na vrijeme.  Što je rak dojke? Rak dojke je zloćudna bolest koja...

Kako živjeti nakon srčanog udara?

U ranijim blogovima pisali smo o uzrocima bolova u prsima.  Kao najčešći opasni uzrok bolova u prsima navodimo srčani udar ili infarkt miokarda kojeg je bitno na vrijeme prepoznati kako bi se pružila pravovremena medicinska pomoć i spriječile komplikacije ovog...