Bolna ovulacija – normalna pojava ili razlog za brigu?

Svi smo već upoznati sa simptomima menstruacije, međutim nije rijetkost da neke žene osjete i simptome ovulacije koji često znaju biti zanemareni.

Što je ovulacija?

Ovulacija je prirodni proces kada jajna stanica napušta jajnik i putuje kroz jajovod, spremna za eventualnu oplodnju. Događa se jednom mjesečno, sredinom menstrualnog ciklusa. Ukoliko do oplodnje ne dođe, dolazi do ljuštenja endometrija maternice, odnosno menstruacije. 

Je li moguća oplodnja nakon ovulacije?

Ovulacija se laički naziva plodnim danima. Plodni dani kao takvi nisu sinonim za ovulaciju već oni označavaju dane u kojima žena može zanijeti, a to uključuje i dane prije i dane poslije ovulacije. 

Oplodnja je moguća pojava i prije i poslije ovulacije, ali su za vrijeme ovulacije šanse da se trudnoća dogodi vrlo visoke!

Kada se u ciklusu javlja ovulacija?

Ovulacija se događa na samoj sredini ciklusa, u prosjeku 14. dan nakon prvog dana zadnje menstruacije. U pravilu, većina žena ne ovulira na sam četrnaesti dan, već dan-dva prije ili par dana poslije. 

Na ovulaciju utječe niz faktora poput stresa, načina života, prehrane te opće fizičko, ali i psihičko zdravlje. Kod mladih djevojaka postoje odstupanja pa izračun plodnih dana ne mora biti uvijek precizan. 

Kako prepoznati ovulaciju?

Simptomi ovulacije se ne osjete kod svih žena, dok kod nekih zna biti izrazito bolna. Neki od simptoma koje žene osjećaju su: 

  • promjena cervikalne sluzi,
  • bol u donjem dijelu trbuha,
  • povišena bazalna temperatura tijela,
  • povećani libido,
  • bolne grudi.

Zašto dolazi do bolne ovulacije?

Bolna ovulacija normalna je pojava u nekih žena. Ovulacijski bolovi često se opisuju kao probadanje ili tupa bol, obično u jajniku/jajnicima i/ili u maternici nakon ovulacije. Točan mehanizam koji dovodi do bolne ovulacije nije do kraja poznat, no pretpostavlja se da su bolne ovulacije uzrokovane puknućem Graafova folikula. Folikul u sebi sadrži malu količinu tekućine koja pucanjem može uzrokovati nadražaj živčanih završetaka i time uzrokovati bol. Takva bol najčešće ne zahtijeva nikakvo tretiranje te nestaje za jedan do dva dana. Od pomoći mogu biti lijekovi za smanjenje boli. 

Međutim, ako osjetite izuzetno jaku bol u području zdjelice ili imate izrazito bolne ovulacije, potrebno je javiti se liječniku jer to može biti znak nekog drugog ozbiljnijeg poremećaja koji zahtijeva liječenje poput, primjerice, endometrioze.

Bolna ovulacija je pojava koju su doživjele mnoge žene i najčešće je riječ o prolaznoj pojavi. Kod neke žene su učestala pojava i dio menstrualnog ciklusa.

Ako i vi patite od bolnih ovulacija konzultirajte se s ginekologom kako biste pokušali pronaći rješenje i smanjili svoje tegobe!

Znaš li svoj broj?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno je objavio dvije velike kampanje u organizaciji Hrvatske lige za hipertenziju.

Bolujem od srčanog popuštanja – što sad?

Srčano popuštanje je stanje koje nastaje kad je Vaše srce preslabo da bi izbacilo dovoljno krvi za potrebe organizma zbog čega se krv i višak tekućine zadržavaju u plućima, odnosno u nogama i trbuhu.

Listopad – mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Listopad je mjesec podizanja svijesti o raku dojke. To je prilika za skretanje pozornosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke jer je vjerojatnost izlječenja veća od 90% kad se otkrije na vrijeme.  Što je rak dojke? Rak dojke je zloćudna bolest koja...

Kako živjeti nakon srčanog udara?

U ranijim blogovima pisali smo o uzrocima bolova u prsima.  Kao najčešći opasni uzrok bolova u prsima navodimo srčani udar ili infarkt miokarda kojeg je bitno na vrijeme prepoznati kako bi se pružila pravovremena medicinska pomoć i spriječile komplikacije ovog...

Naručite se na pregled već danas!

Zagreb

Karlovac

Naručite se na pregled online već danas!

Kako Vam možemo pomoći?