Znaš li svoj broj?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno je objavio dvije velike kampanje u organizaciji Hrvatske lige za hipertenziju i Hrvatskog društva za aterosklerozu koje za cilj imaju povećanje zdravstvene prosvijećenosti o dva ključna kardiovaskularna rizična čimbenika. Riječ je o arterijskoj hipertenziji i programu ’70/26′ te hiperkolesterolemiji i programu ‘Znaš li svoj broj?’.

Visoki krvni tlak je jedan od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Hipertenzivna bolest nalazi se na drugom mjestu s 9,2 posto uzroka smrti. Dugotrajno povišeni krvni tlak može oštetiti arterije, srce, bubrege i druge organe. Pravilna kontrola krvnog tlaka uključuje redovito praćenje, uzimanje lijekova prema preporuci liječnika, zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.

Povišene razine kolesterola, posebno LDL (lošeg) kolesterola, mogu uzrokovati nakupljanje masnih naslaga u arterijama, što može dovesti do suženja i začepljenja arterija. Održavanje zdravih razina kolesterola uključuje pravilnu prehranu, smanjenje unosa zasićenih masti i trans masti, redovitu tjelesnu aktivnost, te, ako je potrebno, lijekove koji snižavaju kolesterol prema preporuci liječnika.

Ovi čimbenici mogu značajno povećati rizik od srčanih i moždanih udara te drugih kardiovaskularnih bolesti, stoga je važno redovito praćenje njihovih vrijednosti.

U Poliklinici Došen u Zagrebu smo pripremili posebnu akciju kako bismo ukazali na važnost redovite kontrole ovih kardiovaskularnih rizičnih čimbenika, koja uključuje:

  • kompletni lipidogram (ukupni kolesterol, LDL, HDL, trigliceridi),
  • šećer u krvi (GUK),
  • mjerenje krvnog tlaka i pulsa,

po cijeni od samo 8€, uz prethodnu najavu.

Prema istraživanjima, svaki drugi bolesnik s arterijskom hipertenzijom nije kontroliran, a jedna trećina oboljelih od hiperlipidemije ni ne zna da imaju povišene masnoće u krvi. Naručite se u Polikliniku Došen u Zagrebu i doznajte svoje brojeve kako bismo mogli djelovati na vrijeme i spriječiti trajna oštećenja vašeg organizma.

 

Bolujem od srčanog popuštanja – što sad?

Srčano popuštanje je stanje koje nastaje kad je Vaše srce preslabo da bi izbacilo dovoljno krvi za potrebe organizma zbog čega se krv i višak tekućine zadržavaju u plućima, odnosno u nogama i trbuhu.

Listopad – mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Listopad je mjesec podizanja svijesti o raku dojke. To je prilika za skretanje pozornosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke jer je vjerojatnost izlječenja veća od 90% kad se otkrije na vrijeme.  Što je rak dojke? Rak dojke je zloćudna bolest koja...

Kako živjeti nakon srčanog udara?

U ranijim blogovima pisali smo o uzrocima bolova u prsima.  Kao najčešći opasni uzrok bolova u prsima navodimo srčani udar ili infarkt miokarda kojeg je bitno na vrijeme prepoznati kako bi se pružila pravovremena medicinska pomoć i spriječile komplikacije ovog...

Naručite se na pregled već danas!

Zagreb

Naručite se na pregled online već danas!

Kako Vam možemo pomoći?