Ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca je neinvazivna slikovna metoda koja danas predstavlja osnovu dijagnostike u kardiologiji.

Iskusnih liječnika

Vrhunskih usluga

Godina iskustva

Zadovoljnih pacijenata

Što pokazuje ultrazvuk srca?

Ultrazvučna sonda odašilja ultrazvučne valove koji se odbijaju od različitih dijelova tijela i organa i stvaraju pokretnu sliku na monitoru.

Pomoću tih valova kojima se srce snima iz različitih projekcija može se izmjeriti veličina srčanih šupljina i velikih krvnih žila, odrediti funkcija srca i srčanih zalistaka te vidjeti oštećenja srčanog mišića.

Osim toga se mogu vidjeti promjene u osrčju (perikard) – srčanoj ovojnici koja može biti promijenjena zbog prošle ili aktivne upale.

UZV srca snima i bilježi rad srca u nekoliko njegovih kontrakcija. To nam omogućuje analizu rada srca u svim dijelovima srčanog ciklusa.

Danas je UZV srca, zahvaljujući modernim aparatima kakvi se koriste i u Poliklinici Došen, jako razvijena metoda kojom se mogu stvarati 3D slike srca i srčanih zalistaka, ili pratiti kretanje sitnih dijelova srčanog mišića (engl. speckle tracking) radi procjene “naprezanja” srčanog mišića u različitim stanjima.

U Poliklinici Došen ultrazvuk srca se izvodi na vrhunskom General Electric Vivid S70N uređaju.

Kako izgleda ultrazvuk srca?

Kandidati

Koje su vrste ultrazvuka srca?

Cijena usluge

Zašto odabrati Polikliniku Došen?

Lokacije

Pronađite nas u
Zagrebu i Karlovcu

Individualan pristup

Razumijevanje i briga za
svakog pacijenta

Bez čekanja

Naručite se danas i obavite sve
u jednom danu

Moderna tehnologija

Opremljeni smo
suvremenim uređajima

25 godina iskustva

Uz 16 iskusnih liječnika
iz raznih grana medicine

Nalazi u 24h

Tumačenje uz doktore s dugogodišnjim iskustvom

Sve na jednom mjestu bez čekanja. 7 kardiologa i 25 godina iskustva.

Kako izgleda ultrazvuk srca?

Pretraga se izvodi u poluzamračenoj prostoriji, u ležećem položaju na lijevom boku, bezbolna je, nije štetna (ne koristi ionizirajuće zračenje), a traje oko 20-30 minuta. Za pregled je potrebno ukloniti svu odjeću s pregledavanog područja tijela i nije potrebna specifična priprema.

Prilikom snimanja pacijent je spojen elektrodama za ultrazvučni aparat čime se prati EKG prilikom snimanja. 

Liječnik na ultrazvučnu sondu stavlja gel i potom snima srce na području prsnog koša, u području žličice (epigastrija) i u području juguluma (vrat neposredno iznad prsne kosti). Na taj način se iz više 2D slika dobije prikaz svih srčanih šupljina i velikih krvnih žila nužan za mjerenje i izračunavanje protoka i volumena. 

Prilikom snimanja se na aparatu uključuju različite opcije prikaza protoka krvi koje možete čuti kao šumove u ritmu rada vašeg srca. 

Za vrijeme i po završetku snimanja se dobivene snimke analiziraju i liječnik odmah piše nalaz. 

Treba napomenuti da u našoj Poliklinici snimke ostaju spremljene u sustavu što nam omogućuje direktnu usporedbu prilikom sljedeće kontrole. 

Kome se preporučuje ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca je važan za dijagnozu, praćenje i liječenje različitih srčanih bolesti. Liječnik vam može preporučiti UZV srca iz više razloga, na primjer, ako je zamijećeno nešto neobično u EKG zapisu ili prilikom slušanja rada srca stetoskopom (tihi srčani tonovi, šum na srcu). 

Također, ako imate aritmiju, osjećaj palpitacija ili nepravilan rad srca, liječnik će htjeti vidjeti funkciju srčanih zalistaka i sposobnost srca da izbacuje krv. 

Osim toga, ako imate bol u prsima ili druge znakove problema sa srcem, kao što je zaduha ili oticanje nogu, također će vam biti preporučen UZV srca.

Osobe koje su preboljele infarkt miokarda moraju imati snimljen ultrazvuk srca prije otpusta iz bolnice i potom se redovito u kontrolama treba pratiti srčana funkcija. 

Nadalje, redovito ultrazvučno praćenje se provodi i u osoba koje imaju promjene na srčanim zaliscima (u vidu suženja ili propuštanja zalistka) ili slabost srčanog mišića (kardiomiopatija). 

Ultrazvuk srca je vrlo važna pretraga i u praćenju bolesti i planiranju liječenja odraslih osoba s prirođenim srčanim greškama, bilo da se radi o greškama operiranima u djetinjstvu ili otkrivenima tek u odrasloj dobi. 

Takva vrsta ultrazvuka je visokospecijalizirana i zahtijeva posebnu edukaciju te ju u Hrvatskoj izvodi svega nekoliko liječnika. U Poliklinici Došen surađujemo s dr. Irenom Ivanac Vranešić koja je među prvima u Hrvatskoj položila ultrazvučni akreditacijski europski ispit iz navedenog područja, a inače je zaposlena u KBC Zagreb u sklopu Referentnog centra za ove bolesnike, jedinog koji u Hrvatskoj sustavno prati odrasle bolesnike s prirođenim srčanim greškama, uključujući i trudnice.

Koje su vrste ultrazvuka srca?

Postoji više vrsta ultrazvuka srca:

transtorakalni ultrazvuk srca (TTE, engl. transthoracal echocardiogram) – standardni UZV srca sondom koja snima s površine prsnog koša.

transezofagijski ultrazvuk srca (TEE/TOE, engl. transoesophageal echocardiogram) – vrsta ultrazvuka koja se izvodi posebnom sondom koja se uvodi u jednjak bolesnika (slično gastroskopiji). Na taj način se detaljnije mogu prikazati promjene na srčanim zaliscima ili utvrditi prisutnost malih ugrušaka u pojedinim dijelovima srca u slučaju aritmije. Za ovu pretragu treba biti natašte, a prije plasiranja sonde se u grlo aplicira lokalni anestetik.

transtorakalna “bubbles” studija – za vrijeme snimanja se putem vene na ruci ubrizga fiziološka otopina s malim mjehurićima. To omogujuće kardiologu da vidi postoji li mala rupa između srčanih pretklijetki (atrija), poznatija kao PFO (perzistentni/”patentni” foramen ovale) ili ASD (atrijski septalni defekt). To su prirođene srčane greške koje mogu biti povezane s neurološkim simptomima kao što su migrena, moždani udar, tranzitorne ishemijske atake, i sl.

– kontrastni ultrazvuk srca – u krv se putem vene na ruci ubrizga bezopasno kontrastno sredstvo koje se prikazuje prilikom snimanja i omogućava bolju sliku srca.

stres-ultrazvuk srca – ultrazvuk koji se izvodi radi procjene rada srca za vrijeme “stresa”, što se postiže vježbom na ergometru ili, češće, pomoću lijeka koji se zove dobutamin i daje se venski, a oponaša efekt vježbanja na srce.  

Vrsta ultrazvuka koji će vam biti preporučen ovisi o stanju koje se procjenjuje i koliko detaljne snimke moraju biti. 

Uvijek se prvo radi običan transtorakalni ultrazvuk srca. Ali, ako npr. imate srčane tegobe koje su potaknute fizičkom aktivnošću, moguće je da će vam se preporučiti stres-ultrazvuk srca, a u slučaju potrebe za planiranjem kardiokirurške operacije, transezofagijski ultrazvuk srca.

Iskustva naših pacijenata

Slide

Odlicna Poliklinika, za svaku preporuku! Termin sam dobio brzo, dr. Došen je bio vrlo simpatičan i stručan. Umirio me svojim znanjem ali i osobnim pristupom mom problemu. Za svaku preporuku ako trebate stručnog i pristupačnog kardiologa

Josip Tošić

Slide

Vrhunska usluga, stručni, profesionalni i individualni pristup.

Ivana Vrcek

Slide

Posjetila sam Polikliniku Došen na preporuku šogorice zbog lupanja srca i nelagode koja me muci dulje vremena a do sad nisam dobila konkretan odgovor koji bi mi objasnio tegobe. Dr. Dosen je prvi koji je sa mnom obavio detaljan razgovor i pregled i strpljivo mi objasnio o cemu se radi i na koji nacin da to rijesimo. Odmah sam zapisala i oca za sistematski pregled za iduci tjedan. Za svaku preporuku!

Nadja Popović

previous arrow
next arrow

Upoznajte Vašeg kardiologa

Kako bismo pacijentima pružili vrhunsku kvalitetu usluga,
naš se tim liječnika kontinuirano educira o najnovijim tehnologijama i medicinskim postupcima.

Ultrazvuk srca već za 80€

Ultrazvuk srca - Cijena

Cijena ultrazvuka srca je 80€.

Osim ultrazvuka srca, u poliklinici je moguće obaviti i drugu neinvazivnu kardiološku dijagnostiku. Dostupne usluge možete pogledati u našem cjeniku.

Ovdje smo za Vas

Svaki dan od ponedjeljka do petka 08.00 do 20.00 h i subotom po dogovoru.

Zagreb

Karlovac

Naručite se na pregled online već danas!

Kako Vam možemo pomoći?


Pon – Pet: 08 do 20h
Sub: Prema dogovoru

Način plaćanja

Gotovinsko plaćanje – u eurima
Bankovne kartice – bez kamata i naknada, putem POS uređaja
Virmansko plaćanje – putem žiro računa