Ergometrija

Ergometrija je vrsta neinvazivnog stres testa u osoba s poznatom bolesti srca ili sa sumnjom na bolest (suženje) srčanih krvnih žila.

Iskusnih liječnika

Vrhunskih usluga

Godina iskustva

Zadovoljnih pacijenata

Što je ergometrija?

Ergometrija je vrsta neinvazivnog stres testa u osoba s poznatom bolesti srca ili sa sumnjom na bolest (suženje) srčanih krvnih žila. 

Osnovni cilj ergometrije kao stres testa za srce je procjena posljedica bolesti koronarnih krvnih žila.

Ergometrija je najčešće korištena metoda stres testa jer je dostupna i jednostavna, međutim ima svoja ograničenja zbog čega ju je potrebno koristiti racionalno. 

Ergometrija se izvodi na dva načina, vožnjom bicikla ili hodanjem po pokretnoj traci. U poliklinici Došen nudimo ergometrijsko testiranje na biciklu koji omogućuje izvođenje testa i bolesnicima koji su otežano pokretni (npr. sa bolovima u kukovima, donjem dijelu kralježnice) te onima koji bi inače teško pratili rad pokretne trake.

Kako izgleda ergometrija?

Kandidati

}

Trajanje ergometrije

Cijena usluge

Zašto odabrati Polikliniku Došen?

Lokacije

Pronađite nas u
Zagrebu i Karlovcu

Individualan pristup

Razumijevanje i briga za
svakog pacijenta

Bez čekanja

Naručite se danas i obavite sve
u jednom danu

Moderna tehnologija

Opremljeni smo
suvremenim uređajima

25 godina iskustva

Uz 16 iskusnih liječnika
iz raznih grana medicine

Nalazi u 24h

Tumačenje uz doktore s dugogodišnjim iskustvom

Sve na jednom mjestu bez čekanja. 7 kardiologa i 25 godina iskustva.

Kako izgleda ergometrija?

Ergometrija se u Poliklinici Došen izvodi na bicikl-ergometru te može uputiti na smanjenu prokrvljenost srčanog mišića. 

Pacijenta se spaja elektrodama na uređaj za kontinuirano bilježenje EKG i izvodi se uz nadzor liječnika kardiologa. 

Osoba vrti pedale bicikl-ergometra koje pružaju određeni otpor. Svake tri minute automatski se povećava otpor kojeg pedale pružaju sve do trenutka dok se ne postigne željena frekvencija srca ili željeno opterećenje ili pacijent izrazi želju za prekidom testa zbog umora ili zaduhe. 

Za vrijeme testa se u redovnim razmacima mjeri krvni tlak. Krvni tlak i zapis EKG-a se prate još nekoliko minuta po završetku testa. 

Nakon završetka testa se analiziraju svi zapisi EKG-a i izdaje se nalaz. U slučaju da se zabilježi nepovoljan nalaz, osobi se daju upute za daljnje postupanje.

Kome se preporučuje ergometrija?

Prije upućivanja potrebno je procijeniti korist od same pretrage. Također, nužno je da bolesnici imaju dobro reguliran krvni tlak i puls. Osobe kojima se preporučuje ergometrija, prema smjernicama stručnih društava (Američkog kardiološkog društva i Europskog kardiološkog društva) su iduće:

  • Osobe sa simptomima moguće angine pectoris koji imaju umjerenu ili visoku vjerojatnost postojanja koronarne bolesti. Iznimka su bolesnici koji imaju simptome nestabilne angine pectoris ili infarkta miokarda, oni se ne smiju izložiti ergometriji.
  • Osobe koje su imale srčani udar i liječeni su bez postavljanja stenta/aortokoronarnog premoštenja ili im prethodnim postupcima nisu otvorene sve krvne žile. Tad se pretraga izvodi najmanje 3 mjeseca nakon srčanog udara, uz preduvjet da nemaju simptoma angine pectoris.
  • Osobe koje imaju poznatu koronarnu bolest i sad imaju nove simptome ili pogoršanje starih simptoma.
  • Osobe koje imaju ugrađene stentove ili aortokoronarno premoštenje i nemaju simptoma, 5 godina nakon aortokoronarnog premoštenja (CABG) ili 2 godine nakon ugradnje stentova.
  • Osobe koje imaju značajno suženje aortnog zalistka (aortnu stenozu), a nemaju simptoma, da bi se procijenio funkcijski kapacitet i potreba za kirurškim zahvatom
  • Osobe s aritmijama (npr. fibrilacijom atrija) radi procjene porasta pulsa u naporu te za evaluaciju osoba u kojih postoji sumnja na aritmiju izazvanu naporom (npr. sindrom produljenog QT).

KOME SE NE PREPORUČUJE ERGOMETRIJA?

Da bi se rezultati ergometrijskog testiranja mogli interpretirati, osoba mora imati normalan EKG u mirovanju i mora biti dovoljno pokretna.

Ako navodite tegobe u vidu nestabilne angine pektoris ili infarkta miokarda, ergometrija se ne smije raditi. 

}

Koliko traje ergometrija?

Za ergometriju ćete trebati izdvojiti oko 45 minuta do sat vremena. Prije ergometrije se snima EKG i mjeri se krvni tlak i puls, a potom se pacijenta spaja na uređaj. Ta priprema traje oko 10-15 minuta.

Sam test, odnosno vožnja bicikl-ergometra traje 5-15 minuta, ovisno o simptomima i opterećenju koje pacijent može podnijeti. 

Nakon završetka testa slijedi period odmora i ponovnih kontrola krvnog tlaka, a za to vrijeme kardiolog analizira pretragu i piše nalaz.

Za pretragu nije potrebna specifična priprema, nije potrebno biti natašte, a savjetuje se nošenje obuće u kojoj se može voziti bicikl. 

Iskustva naših pacijenata

Slide

Odlicna Poliklinika, za svaku preporuku! Termin sam dobio brzo, dr. Došen je bio vrlo simpatičan i stručan. Umirio me svojim znanjem ali i osobnim pristupom mom problemu. Za svaku preporuku ako trebate stručnog i pristupačnog kardiologa

Josip Tošić

Slide

Vrhunska usluga, stručni, profesionalni i individualni pristup.

Ivana Vrcek

Slide

Posjetila sam Polikliniku Došen na preporuku šogorice zbog lupanja srca i nelagode koja me muci dulje vremena a do sad nisam dobila konkretan odgovor koji bi mi objasnio tegobe. Dr. Dosen je prvi koji je sa mnom obavio detaljan razgovor i pregled i strpljivo mi objasnio o cemu se radi i na koji nacin da to rijesimo. Odmah sam zapisala i oca za sistematski pregled za iduci tjedan. Za svaku preporuku!

Nadja Popović

previous arrow
next arrow

Upoznajte Vašeg kardiologa

Kako bismo pacijentima pružili vrhunsku kvalitetu usluga,
naš se tim liječnika kontinuirano educira o najnovijim tehnologijama i medicinskim postupcima.

Ergometrija već za 65€

Ergometrija - Cijena

Cijena ergometrije je 65€.

Osim ergometrije, u poliklinici je moguće obaviti i drugu neinvazivnu kardiološku dijagnostiku. Dostupne usluge možete pogledati u našem cjeniku.

Ovdje smo za Vas

Svaki dan od ponedjeljka do petka 08.00 do 20.00 h i subotom po dogovoru.

Zagreb

Karlovac

Naručite se na pregled online već danas!

Kako Vam možemo pomoći?


Pon – Pet: 08 do 20h
Sub: Prema dogovoru

Način plaćanja

Gotovinsko plaćanje – u eurima
Bankovne kartice – bez kamata i naknada, putem POS uređaja
Virmansko plaćanje – putem žiro računa