Holter tlaka – KMAT

Kontinuirani mjerač arterijskog tlaka (KMAT) je mali uređaj koji u pravilnim razmacima mjeri krvni tlak kroz 24 sata.

Iskusnih liječnika

Vrhunskih usluga

Godina iskustva

Zadovoljnih pacijenata

Što je KMAT?

Kontinuirani mjerač arterijskog tlaka (KMAT) je mali uređaj koji u pravilnim razmacima mjeri krvni tlak kroz 24 sata.

KMAT, odnosno 24-satno mjerenje krvnog tlaka, je važan alat u dijagnostici, određivanju liječenja i praćenju arterijske hipertenzije.

Kako izgleda KMAT?

Kandidati

Što je arterijska hipertenzija?

Cijena usluge

Zašto odabrati Polikliniku Došen?

Lokacije

Pronađite nas u
Zagrebu i Karlovcu

Individualan pristup

Razumijevanje i briga za
svakog pacijenta

Bez čekanja

Naručite se danas i obavite sve
u jednom danu

Moderna tehnologija

Opremljeni smo
suvremenim uređajima

25 godina iskustva

Uz 16 iskusnih liječnika
iz raznih grana medicine

Nalazi u 24h

Tumačenje uz doktore s dugogodišnjim iskustvom

Sve na jednom mjestu bez čekanja. 7 kardiologa i 25 godina iskustva.

Kako izgleda KMAT?

KMAT se sastoji od manžete koja se postavlja na nadlakticu i koja je cjevčicom spojena na tlakomjer veličine mobitela, kojeg nosite u torbici oko struka. Tijekom dana (od 6h do 22h) tlakomjer mjeri tlak svakih pola sata, a tijekom noći (od 22h do 06h) jednom u sat vremena. 

U trenutku kad uređaj počne napuhavati manžetu, zaustavite se, ako možete, i ispružite ruku na kojoj je manžeta dok se ne ispuše, odnosno dok se tlak ne izmjeri. Na taj način osiguravate ispravno mjerenje krvnog tlaka.

Kome se preporučuje KMAT?

KMAT se preporučuje u sljedećim situacijama:

  • U obradi novootkrivene arterijske hipertenzije
  • U procjeni djelotvornosti terapije za snižavanje krvnog tlaka
  • U redovnom praćenju osoba s arterijskom hipertenzijom
  • U otkrivanju hipotenzije (niskog tlaka), pogotovo u osoba koji imaju terapiju za tlak
}

Koliko traje postavljanje KMAT-a?

Za KMAT ćete morati dvaput dolaziti u polikliniku – jednom za postavljanje i jednom za vraćanje uređaja. 

Kod postavljanja će vam medicinska sestra objasniti na koji način uređaj funkcionira i dati vam Dnevnik aktivnosti u koji morate upisivati svoje aktivnosti tijekom dana i simptome ukoliko ste ih osjetili.

Postupak traje oko 15-30 minuta.

Važno je da za vrijeme nošenja KMAT-a radite sve svoje uobičajene aktivnosti, osim tuširanja, kupanja i sl. 

Uređaj nosite 24 sata i nakon toga ga vraćate u polikliniku na analizu i očitanje. Nalaz je najčešće gotov istog, a najkasnije za 2-3 dana.

Što je arterijska hipertenzijaija?

Arterijski krvni tlak je pritisak koji krv radi na stijenku arterije. Srce ispumpava krv u aortu koja njenim ograncima stiže do organa i mišića. Krvni tlak ovisi o dva čimbenika: o snazi srca kao pumpe te o širini (lumenu) arterija.

Arterijska hipertenzija je trajno povišenje sistoličke (≥140 mmHg), dijastoličke (≥90 mmHg) ili obiju vrijednosti krvnog tlaka u mirovanju. Sistolički tlak je laički poznat kao “gornji” i nastaje izbačajem krvi u aortu, a dijastolički (ili “donji”) je tlak u krvnim žilama između dva srčana otkucaja, dok se srce puni. 

Koji su uzroci povišenog krvnog tlaka?

U otprilike 90% slučajeva se ne zna točan uzrok pa govorimo o primarnoj hipertenziji, dok je sekundarna hipertenzija najčešće udružena s bubrežnim bolestima. Primarna hipertenzija je najčešće rezultat štetnih životnih navika, pa se na razvoj arterijske hipertenzije može utjecati njihovom promjenom: 

  • smanjenjem unosa soli
  • prestankom pušenja
  • izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
  • održavanjem normalne tjelesne težine
  • redovitom tjelesnom aktivnosti

Svjetska zdravstvena organizacija je procijenila loša prehrana odgovorna za oko 50% slučajeva hipertenzije, tjelesna neaktivnost za oko 20% i pretilost za oko 30% svih hipertenzija.

Koliko je česta arterijska hipertenzija?

Učestalost arterijske hipertenzije u odrasloj dobi je 30-45% i raste s godinama. Procijenjeno je da je 2015. godine u svijetu od nje bolovalo oko 1.13 milijardi ljudi. Vodeći je čimbenik rizika za preranu smrt u svijetu, a rizik za bolesti srca i krvnih žila se udvostručuje svakim povećanjem krvnog tlaka za 20/10 mmHg. 

Koji su simptomi arterijske hipertenzije? 

Arterijska hipertenzija se još naziva i “tihim ubojicom” jer blaže do umjereno povišene vrijednosti krvnog tlaka obično ne rade simptome, ali dugoročno dovode do oštećenja tzv. ciljnih organa (srce, bubreg, oči). Povećava se rizik od razvoja hipertenzivne bolesti srca, srčanog zatajivanja i aritmija. 

Također raste rizik za oštećenje bubrega i razvoj kroničnog bubrežnog zatajivanja. 

Visoke vrijednosti krvnog tlaka mogu uzrokovati glavobolje koje se obično javljaju u stražnjem dijelu glave, a mogu biti praćene smetnjama vida, vrtoglavicom i zujanjem u ušima. 

Izrazito visoke vrijednosti krvnog tlaka često predstavljaju hitno medicinsko stanje zbog razvoja akutnog srčanog zatajivanja, promjena stanja svijesti, ili razvoja disekcije (rascijepa) aorte. 

Kako se postavlja dijagnoza arterijske hipertenzija?

Dijagnoza se postavlja mjerenjem krvnog tlaka tlakomjerom na obje ruke u više navrata kroz tri dana i uzimanjem prosjeka tih vrijednosti. Krvni tlak bi trebalo mjeriti nakon što se bolesnik odmara barem 5 minuta, u sjedećem položaju, u različito doba dana. 

Normalne vrijednosti krvnog tlaka su do 130/85 mmHg. 

Vrijednosti 130-139/85-90 mmHg smatraju se prehipertenzijom, a dijagnoza arterijske hipertenzije se postavlja ukoliko su vrijednosti ≥140/90 mmHg. 

U nekim slučajevima vrijednosti krvnog tlaka mogu samo ponekad biti povišene, npr. prilikom posjeta liječniku, i tada govorimo o tzv. “sindromu bijele kute”, što ne zahtijeva terapiju.

Koja je klinička važnost KMAT-a?

KMAT nam daje puno više informacija od samih vrijednosti krvnog tlaka u različitim dijelovima dana. On se pokazao boljim predskazateljem oštećenja ciljnih organa nego mjerenje tlaka u liječničkoj ordinaciji. Također daje realniju sliku jer pokazuje vrijednosti tlaka u svakodnevnom okruženju pacijenta.

Prosječne vrijednosti krvnog tlaka u KMAT-u su niže nego vrijednost izmjerenja u ordinaciji, stoga je granica za dijagnozu hipertenzije prema vrijednostima iz KMAT-a prosjek od >130/80 mmHg kroz cijela 24h, >135/85 danju ili >120/70 noću.

KMAT je važan za dijagnozu hipertenzije bijele kute i maskirane hipertenzije.

Što su hipertenzija bijele kute i maskirana hipertenzija?

Hipertenzija bijele kute označava stanje kad osoba u liječničkoj ordinaciji ima povišen krvni tlak, a izvan ordinacije normalan. Takve osobe ne trebaju nikakvu terapiju za liječenje krvnog tlaka, međutim pod povišenim su rizikom za razvoj “prave” arterijske hipertenzije, stoga ih treba češće kontrolirati.

Maskirana hipertenzija je stanje kad osoba u liječničkoj ordinaciji uvijek ima normalan krvni tlak, a izvan ordinacije povišen. U takvih bolesnika jedino KMAT i samomjerenja kod kuće mogu dokazati postojanje arterijske hipertenzije.

Što znači “dipper” ili “non-dipper” u nalazu KMAT-a?

Krvni tlak je normalno niži noću nego danju. Normalnim se smatra pad prosječnog noćnog krvnog tlaka za >10% od prosječnog dnevnog tlaka, i tad govorimo da je osoba “dipper” (krvni tlak “potone” noću). Ako je pad tlaka manji od 10% dnevnog prosjeka tad kažemo da je osoba “non-dipper”. 

“Non-dipping” može biti uzrokovan učestalim buđenjima, opstruktivnom apnejom u snu, pretilošću, bubrežnom bolešću, dijabetičkom neuropatijom ili starijom životnom dobi.

Navedeno je važno jer se pokazalo da “non-dipperi” imaju povišen rizik za nastanak bolesti srca i krvnih žila.

Iskustva naših pacijenata

Slide

Odlicna Poliklinika, za svaku preporuku! Termin sam dobio brzo, dr. Došen je bio vrlo simpatičan i stručan. Umirio me svojim znanjem ali i osobnim pristupom mom problemu. Za svaku preporuku ako trebate stručnog i pristupačnog kardiologa

Josip Tošić

Slide

Vrhunska usluga, stručni, profesionalni i individualni pristup.

Ivana Vrcek

Slide

Posjetila sam Polikliniku Došen na preporuku šogorice zbog lupanja srca i nelagode koja me muci dulje vremena a do sad nisam dobila konkretan odgovor koji bi mi objasnio tegobe. Dr. Dosen je prvi koji je sa mnom obavio detaljan razgovor i pregled i strpljivo mi objasnio o cemu se radi i na koji nacin da to rijesimo. Odmah sam zapisala i oca za sistematski pregled za iduci tjedan. Za svaku preporuku!

Nadja Popović

previous arrow
next arrow

Upoznajte Vašeg kardiologa

Kako bismo pacijentima pružili vrhunsku kvalitetu usluga,
naš se tim liječnika kontinuirano educira o najnovijim tehnologijama i medicinskim postupcima.

Cijena KMAT-a je 55€

KMAT - Cijena

Cijena KMAT-a je 55€.

Osim KMAT-a, u poliklinici je moguće obaviti i drugu neinvazivnu kardiološku dijagnostiku. Dostupne usluge možete pogledati u našem cjeniku.

Ovdje smo za Vas

Svaki dan od ponedjeljka do petka 08.00 do 20.00 h i subotom po dogovoru.

Zagreb

Karlovac

Naručite se na pregled online već danas!

Kako Vam možemo pomoći?


Pon – Pet: 08 do 20h
Sub: Prema dogovoru

Način plaćanja

Gotovinsko plaćanje – u eurima
Bankovne kartice – bez kamata i naknada, putem POS uređaja
Virmansko plaćanje – putem žiro računa