Posebna ponuda u Poliklinici Došen u Zagrebu – 40% popusta na kardiološki pregled, ultrazvuk srca i Holter EKG!

Svake godine se 29. rujna, s ciljem bolje prevencije kardiovaskularnih bolesti, obilježava Svjetski dan srca. Tema ovogodišnjeg Dana srca je “Koristi srce. Upoznaj srce”. 

Tijekom iduća dva tjedna na našim društvenim mrežama moći ćete bolje upoznati svoje srce, a pripremili smo i odličnu akciju koju ćemo provoditi u Poliklinici Došen u Zagrebu od 18.-30.09., kada ćete moći obaviti kardiološki pregled, ultrazvuk srca i Holter EKG uz 40% popusta, odnosno po cijeni od 129 eura!

Što su kardiovaskularne bolesti?

Kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila, su vodeći uzrok smrti u svijetu i u Republici Hrvatskoj. U usporedbi s ostalim zemljama Europske unije, Hrvatska spada među zemlje s većom stopom smrtnosti od prosjeka EU. 

Trend smrtnosti se s godinama smanjuje zbog boljeg liječenja tih bolesti, ali i zbog manjkavosti u provođenju njihove prevencije, pa je broj bolesnika s kardiovaskularnim bolestima sve veći. 

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju globalnu epidemiju i narušavaju zdravlje i kvalitetu života u cijelom svijetu, stoga se i Poliklinika Došen uključila u provođenje ovogodišnje kampanje povodom Dana srca.

Koji su rizični faktori za razvoj srčanih bolesti?

Rizični faktori za srčane bolesti su mnogi, ali se njihov utjecaj može značajno smanjiti promjenom životnih navika. To su pušenje, šećerna bolest, visoki krvni tlak, povišene masnoće, pretilost, izloženost stresu. 

Kome je potreban kardiološki pregled?

Bolesti srca i krvnih žila mogu davati široki spektar tegoba. Najčešći simptomi koji zahtijevaju kardiološki pregled su: 

  • zaduha u naporu, otežano disanje u ležećem položaju, oticanje potkoljenica (mogući simptomi srčanog popuštanja)
  • pritisak u prsima u naporu, osjećaj težine iza prsne kosti, širenje nelagode u lijevu ruku (znakovi koji ukazuju na moguću bolest koronarnih arterija, odosno srčani udar)
  • nepravilan ili ubrzan rad srca, preskakanje srca (simptomi ukazuju na moguću aritmiju)
  • bolovi u mišićima potkoljenica ili natkoljenica prilikom napora ukazuju na bolest perifernih arterija

Redoviti kardiološki pregledi potrebni su i svim pacijentima u kojih je ranije utvrđena neka od navedenih dijagnoza s ciljem prevencije daljnjih štetnih događaja i pogoršanja općeg stanja. 

Kako izgleda kardiološki pregled? 

Kardiološki pregled predstavlja osnovu za dijagnostiku i liječenje bolesti srca i krvnih žila. Pregled se sastoji od:

  • Mjerenja vitalnih parametara (krvni tlak, puls, periferna saturacija, tjelesna težina i visina, indeks tjelesne mase)
  • Snimanja 12-kanalnog EKG zapisa 
  • Razgovora sa specijalistom kardiologom kako bi se uzela detaljna anamneza (povijest dosadašnjih bolesti, obiteljska anamneza, sadašnje tegobe, popis dosadašnje terapije, navike te alergije)
  • Fizikalnog pregleda – auskultacije (slušanja stetoskopom) srca, pluća, trbuha, vrata, palpiranja (opipavanja) trbuha, pulseva na rukama i nogama 

Detaljnim kardiološkim pregledom, anamnezom i uvidom u EKG zapis može se postaviti sumnja na određenu bolest. Kardiološki pregled je potom obično potrebno nadopuniti dodatnom obradom, od čega su najčešći ultrazvuk srca i Holter EKG-a, zbog svoje široke primjene i dijagnostičke važnosti. 

Kome je potreban ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca je važan za dijagnozu, praćenje i liječenje gotovo svih srčanih bolesti i danas je nadopuna gotovo svakom kardiološkom pregledu. 

Liječnik Vam može preporučiti ultrazvuk srca iz više razloga, na primjer, ako je zamijećeno nešto neobično u EKG zapisu ili prilikom slušanja rada srca stetoskopom (tihi srčani tonovi, šum na srcu).

Također, ako imate aritmiju i nepravilan rad srca, liječnik će htjeti vidjeti funkciju srčanih zalistaka i sposobnost srca da izbacuje krv. 

Osim toga, ako imate bolove u prsima ili druge znakove problema sa srcem, kao što je zaduha ili oticanje nogu, u dijagnostici će biti nužno napraviti ultrazvuk srca.

Osobe koje su preboljele infarkt miokarda moraju imati snimljen ultrazvuk srca prije otpusta iz bolnice i potom se redovito u kontrolama treba pratiti srčana funkcija. 

Osim toga, redovito ultrazvučno praćenje se provodi i u osoba koje imaju promjene na srčanim zaliscima (u vidu suženja ili propuštanja zalistka) ili slabost srčanog mišića (kardiomiopatiju).

Što je Holter EKG-a i kome je potreban?

Jedan od najčešćih simptoma s kojima se pacijenti javljaju liječniku je osjećaj lupanja srca. Pri tome se može raditi o ubrzanom, nepravilnom ili snažnom lupanju, koje može biti popraćeno i drugim simptomima, naprimjer omaglicom, gubitkom svijesti, nedostatkom zraka, bolovima u prsima. U takvih bolesnika je potrebno učiniti Holter EKG-a. 

Holter EKG-a je pretraga koja snima električnu srčanu aktivnost (EKG) tijekom 24 sata. Na taj način mogu se otkriti različiti poremećaji srčanog ritma (aritmije), otkriti uzrok gubitka svijesti (sinkope) te korigirati antiaritmička terapija.

Holter EKG-a je potreban i u redovitom praćenju bolesnika s poznatim aritmijama, nakon srčanog udara, s bolestima zalistaka ili slabošću srca.

Iskoristite akciju povodom Svjetskog dana srca u Poliklinici Došen u Zagrebu i obavite potrebnu kardiološku dijagnostiku (kardiološki pregled, ultrazvuk srca i Holter EKG) uz 40% popusta, za samo 129 eura! Naručite se odmah jer akcija traje od 18.-20.10., odnosno do popunjenja slobodnih termina!

Bolujem od srčanog popuštanja – što sad?

Srčano popuštanje je stanje koje nastaje kad je Vaše srce preslabo da bi izbacilo dovoljno krvi za potrebe organizma zbog čega se krv i višak tekućine zadržavaju u plućima, odnosno u nogama i trbuhu.

Listopad – mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Listopad je mjesec podizanja svijesti o raku dojke. To je prilika za skretanje pozornosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke jer je vjerojatnost izlječenja veća od 90% kad se otkrije na vrijeme.  Što je rak dojke? Rak dojke je zloćudna bolest koja...

Kako živjeti nakon srčanog udara?

U ranijim blogovima pisali smo o uzrocima bolova u prsima.  Kao najčešći opasni uzrok bolova u prsima navodimo srčani udar ili infarkt miokarda kojeg je bitno na vrijeme prepoznati kako bi se pružila pravovremena medicinska pomoć i spriječile komplikacije ovog...

Kako izgleda kardiološki pregled?

Što sve uključuje kardiološki pregled i kada ga je preporučeno prvi puta učiniti? Kardiovaskularne bolesti još su uvijek vodeći uzrok smrti u Republici Hrvatskoj.

CIN I – sve što je potrebno znati!

CIN I (cervikalna intraepitelna neoplazija) označava prisustvo abnormalno (displastično) promijenjenih stanica u obrisku (Papa testu) vrata maternice (cerviksa). Razlozi nastanka CIN-a su različiti, a jedan od najčešćih razloga svakako je infekcija HPV-om. Humani...

Posebna ponuda u svibnju – Majčin dan

U Zagrebu je 04.03.2023. otvorena podružnica Poliklinike Došen. Novootvorena podružnica nalazi se u Darwinovoj ulici u Zagrebu i u njoj će klijenti moći obaviti mnoge specijalističke i dijagnostičke preglede.

Naručite se na pregled već danas!

Zagreb

Karlovac

Naručite se na pregled online već danas!

Kako Vam možemo pomoći?